Iemand vermist? Wat nu? Volg onze stappen
Sarea: geïnitieerd door de politie, ontwikkeld met burgers.

Stap 5: Afronden

Als de vermiste persoon weer gevonden is het van belang dat de eerder opgezette zoekacties goed worden afgesloten. In deze stap lees je welke zaken nog even je volle aandacht verdienen. Mocht de vermiste nog niet teruggevonden zijn, dan zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kan houden.

Persoon gevonden?

Als de persoon teruggevonden is, is het belangrijk dat het zoekproces zorgvuldig wordt afgerond. Tijdens het zoeken heb je waarschijnlijk mensen benaderd, hulp gekregen, bepaalde informatie gedeeld of flyers achtergelaten.

Let op: Inhoud van onderstaande elementen kan als schokkend worden ervaren.

Hierdoor weten zij dat de persoon is gevonden en kunnen zij stoppen met hun activiteiten.

Hiermee voorkom je dat zij doorgaan met het opsporingsonderzoek terwijl de persoon al gevonden is. 

Beschrijf kort de afloop en bedank mensen voor hun inzet.

Voor de persoon is het niet prettig als de informatie op het internet blijft rondzwerven. Je kan er ook voor kiezen om een update aan te bericht toe te voegen waarin staat dat de persoon terecht is. 

Een goede optie is ook om een bericht op de gebruikte sociale media te plaatsen waarin iedereen wordt bedankt voor hun hulp en waarin wordt gevraagd of iedereen gedeelde of gekopieerde inhoud wilt verwijderen.

Voor de persoon is het niet prettig als de foto’s en flyers nog op plekken rondzwerven. 

De vermissing kan grote emotionele impact hebben. Slachtofferhulp staat voor je klaar bij dit soort momenten.

Persoon niet gevonden?

Het komt zelden voor, maar de kans bestaat dat het zoeken niks oplevert en dat je (voorlopig) stopt met het gecoördineerd zoeken. Ook al stoppen de huidige zoekacties, als achterblijver blijf je uiteraard altijd bezig met het terugvinden van je dierbare.

Let op: Inhoud van onderstaande elementen kan als schokkend worden ervaren.

Stuur deze mensen een bericht waarin je hen hierover op de hoogte stelt. Geef eventueel een korte toelichting over de keuze.

Het zoeken naar een vermiste heeft vaak emotionele impact. Slachtofferhulp staat voor je klaar in dit soort momenten en biedt ook hulp op praktisch gebied. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat verzekeringen doorlopen of dat je in de problemen komt met een hypotheek die rust op het huis van de vermiste. Slachtofferhulp helpt je bij dit soort processen.

De politie kan je adviseren over hoe het verder gaat en kunnen toelichting geven over eventuele werkzaamheden die zij blijven uitvoeren.

Scroll naar boven