Iemand vermist? Wat nu? Volg onze stappen
Sarea: geïnitieerd door de politie, ontwikkeld met burgers.

Taken

Naast het zoeken naar de vermiste, kan je onderstaande taken uitvoeren. Denk na over de timing wanneer je deze taken uitvoert. Een flyer ophangen een uur na de vermissing kan wellicht te overhaast zijn.

1. Uitgebreide omgevingscheck

We raden aan om nu een lijst bij te houden met wie je hebt gesproken en in het kort wat er is gezegd.

Hier kan informatie op staan waarvan je niet op de hoogte bent. Heb je dit al gedaan? Kijk nog een keer want de content op sociale media verandert en vernieuwt snel. Vraag eventueel mensen om de persoon te gaan volgen, zodat het opvalt als hij of zij iets plaatst. Kijk ook op sociale media van vrienden van de vermiste. 

Kijk wanneer de persoon voor het laatst online is geweest. Stuur hem of haar een bericht en kijk of dit is ontvangen.

Soms kun je een locatie achterhalen via bijvoorbeeld Follow my friends of Find my Iphone, Snapchat, Facebook of Instagram.

Als dit het geval is, dan kan hier meer informatie op worden gevonden. Denk je dat het een afscheidsbrief is? Contacteer dan direct de politie hierover.

Als je dit wilt doen, bespreek dit altijd eerst met de politie. Houd altijd de privacy van de vermiste in het achterhoofd. Doe dit niet zomaar! 
Als er toegang is tot deze informatiebron, bekijk waar mogelijk financiële afschriften van de vermiste en ga het surfgedrag op internet na. Dit kan informatie geven over de aanleiding voor de vermissing of het kan leiden tot meer informatie over de locatie van de vermiste. 

Let op!

Het online zoeken naar persoonlijke achtergrondinformatie kan ook negatief uitpakken. Wanneer er een vermoeden is van een misdrijf, zoals bij loverboypraktijken, kan je met het online zoeken soms ook sporen overschrijven of verwijderen. Loop geen risico en laat digitaal onderzoek over aan de Politie mede voor het vastleggen van mogelijke sporen.

2. Flyers verspreiden

Bepaal of het al het juiste moment is om flyers te verspreiden. Denk ook altijd goed na over de informatie die je op de flyer zet. Het is in het belang van de vermiste om bepaalde informatie over de vermiste niet te delen. Lees hier meer tips over de inhoud van berichten.

Houd bij waar er flyers zijn opgehangen. Zo kan je ze later weer eenvoudig terugvinden. Het is voor de vermiste niet prettig als deze ‘blijven rondzwerven’.

Hang het hoesje met de ‘open’ kant naar beneden zodat het water er niet in kan lopen wanneer het regent.

Heeft de persoon een relevante tip? Laat de coördinator dit weten. De tip kan dan in het bijbehorende formulier worden verwerkt. 

Deze flyer kan je uitprinten en verspreiden in de omgeving. Eventueel kan je ervoor kiezen om de flyer via sociale media te verspreiden. Wees je dan wel bewust van het effect van sociale media.

3. Camerabeelden

Camerabeelden kunnen nieuwe informatie opleveren. Denk je erover na om camerabeelden te gaan verzamelen? Het is in het belang van de vermiste dat dit op een zorgvuldige manier gebeurd.

Deze persoon gaat niet op zoek naar camerabeelden maar zorgt ervoor dat alle relevante beelden op een centrale plek worden verzameld. Zoekgroepen kunnen op relevante plekken zoeken naar camera’s en vragen naar om de beelden in te zien.

  1. Vraag toestemming aan de eigenaar om de camerabeelden (bijv. beveiligingscamera of videodeurbel) te bekijken. Let wel, niemand is verplicht om beelden te tonen.
  2. Leg uit waarom je de beelden wil bekijken.
  3. Bekijk de beelden samen met de eigenaar.
  4. Maak een foto of video van belangrijke beelden met je mobiele telefoon. Spreek af dat de beelden niet voor andere doeleinden gebruikt worden.
  5. Stuur de door jouw gemaakte beelden door naar het aanspreekpunt.
  6. Vraag de eigenaar de originele beelden op te slaan (veiligstellen). Laat de beelden niet veiligstellen in jouw bijzijn. Dit kan een (negatieve) invloed hebben op een mogelijk vervolgonderzoek van de politie.
  • Noteer en/of pinpoint de locatie van de camera, via bijvoorbeeld WhatsApp of Google Maps, en deel dit met het aanspreekpunt.
  • Geef bij terugkomst het ingevulde formulier, of formulieren, aan het aanspreekpunt.

Wat zijn relevante beelden?

Beelden waarop de vermiste is te zien zijn relevant, maar ook beelden waarop de vermiste niet is te zien kunnen relevant zijn om bepaalde scenario’s (voorlopig) uit te sluiten. Als je de vermiste op een bepaalde locatie verwacht, maar hij of zij daar niet is geweest, kan dat helpen bij de zoektocht.
 
 

Stel relevante beelden veilig!

Vraag altijd aan de eigenaar of relevante beelden opgeslagen kunnen worden (veiligstellen), ook als je de beelden niet mag bekijken. De politie kan (eventueel) op een later moment de originele beelden verzamelen. Bespreek relevant beeldmateriaal met de politie en bepaal eventuele vervolgstappen met je contactpersoon van de politie.

Scroll naar boven