Iemand vermist? Wat nu? Volg onze stappen
Sarea: geïnitieerd door de politie, ontwikkeld met burgers.

Persoon met dementie

Ondanks dat elke vermissing uniek is, zijn er soms overeenkomsten in de plekken waar vermisten worden gevonden of in het gedrag van deze personen. Hier vind je tips over het zoeken als een persoon met dementie.

Dringend advies

Personen met dementie zijn vaak kwetsbaar en daarom is snel en adequaat handelen erg belangrijk.

Iemand met dementie heeft minder gevoel voor gevaar en onderschat doorgaans de gevolgen. Zoek daarom bijvoorbeeld bij drukke kruispunten, snelwegen of bij het water.

Het komt soms voor dat men denkt dat de persoon weg is, terwijl hij of zij alsnog in of rondom de instelling is. Kijk daarom in trappenhuizen, toiletten en kamers van medebewoners. 

Locaties

Stel jezelf de vragen als: Wat was de persoon van plan om te doen? Waar was de persoon onderweg naartoe? Wat zijn de interesses en routines van de persoon?

Een persoon met dementie is vaak op zoek naar een vertrouwde omgeving zoals het ouderlijk huis, een (oude) werklocatie, een kantine of een kroeg.

Personen met dementie gaan vaak lopend of fietsend weg. Hierdoor kunnen zij gaan ronddwalen. Vaak al kort nadat ze zijn weggegaan.

Vaak proberen personen met dementie op een vertrouwde wijze en met een vertrouwd patroon een locatie te bereiken. Wellicht is de persoon onderweg naar een (oud) dierbare of een bekende plek.

Zoek ook in de nabije omgeving van deze routes en locaties. Bij een onverwachte gebeurtenis kan iemand met dementie gedesoriënteerd raken en onbedoeld afwijken van zijn of haar route.

Personen met dementie worden sneller moe en zoeken dan veelal beschutting. Op het moment dat het slecht weer of donker wordt, kan de persoon op zoek gaan naar een schuil- of slaapplaats. Bijvoorbeeld in een greppel of achter een struik.

De persoon kan het openbaar vervoer in zijn gestapt dat hij of zij vroeger vaker nam. Ook kan de persoon proberen om naar een vertrouwde locatie te komen met het openbaar vervoer.

Let wel: hoe erger een persoon lijdt aan dementie, des te kleiner is de kans dat de persoon gebruik maakt van een vervoermiddel of het openbaar vervoer.

Lees naast deze specifieke adviezen ook de adviezen in het stappenplan. Daarnaast zijn er ook een aantal maatregelen die je van te voren kan nemen om de kans op een vermissing te verkleinen.

Scroll naar boven