Iemand vermist? Wat nu? Volg onze stappen
Sarea: geïnitieerd door de politie, ontwikkeld met burgers.

Suïcidale personen

Ondanks dat elke vermissing uniek is, zijn er soms overeenkomsten in de plekken waar vermisten worden gevonden of in het gedrag van deze personen. Hier vind je tips over het zoeken naar personen met suïcidale neigingen.

Dringend advies

Bij personen met suïcidale neigingen is snel en adequaat handelen erg belangrijk. Dit kan het leven van de persoon redden.

Bij dit soort vermissingen is het erg belangrijk te bepalen of je het aankunt om de persoon eventueel overleden aan te treffen.

Vaak zit er nog een bepaalde tijd tussen het plan tot suïcide en de daad. Adequaat en snel handelen is in dit geval cruciaal.

Kijk dan op of rondom het terrein en zoek in weinig gebruikte of bezochte ruimten. 

Locaties

Zoek op plekken:

  • Die veel voor de persoon betekenen
  • Met een mooi uitzicht en waar het rustig is
  • Waar de persoon de laatste tijd regelmatig is geweest
  • Waar de persoon over kan gaan tot zelfmoord, zoals spoorwegen, viaducten, (open) water, bosachtige plekken, schuren en garages.
  • Waar personen moeilijk te vinden zijn

Dan is er een kans dat de nieuwe poging op dezelfde manier zal worden uitgevoerd. Mogelijk op dezelfde locatie of op een andere locatie waar het mogelijk is.

Is de persoon weg met een auto? Kijk dan op locaties waar de vermiste mogelijk zelfmoord kan plegen met de auto. Denk hierbij aan een veerstoep of een kanaal. Zoek in deze gevallen ook naar sporen van de auto, bijvoorbeeld in het gras of langs het kanaal. Doe dit nooit alleen.

In sommige gevallen komt het voor dat de persoon een accommodatie heeft geboekt om daar het plan tot suïcide voor te bereiden of uit te voeren. 

Lees naast deze specifieke adviezen ook de adviezen in het stappenplan. 

Scroll naar boven