Iemand vermist? Wat nu? Volg onze stappen
Sarea: geïnitieerd door de politie, ontwikkeld met burgers.

Jonge kinderen

Ondanks dat elke vermissing uniek is, zijn er enkele overeenkomsten te herkennen in waar vermisten aan worden getroffen of in het gedrag van deze personen. Hier vind je tips over het zoeken naar jonge kinderen.

Locaties

(Jonge) kinderen worden vaak thuis aangetroffen. Doorzoek daarom goed in het huis waar het kind woont. Kijk bijvoorbeeld in kasten, auto’s, garages en schuren. Roep tijdens het zoeken op een luide maar vriendelijke manier de naam van het kind.

Bijvoorbeeld bij vijvers, sloten en grachten. Zoek liever niet alleen op deze plekken, maar vraag iemand met je mee te gaan.

Het kan zijn dat het kind bij familie of bij een vriendje, vriendinnetje of buurkindje is gaan spelen, zonder dat het kind dit heeft verteld. 

Bepaal aan de hand van de interesses van de vermiste of er plekken in de omgeving zijn waar het kind zich fijn voelt of waardoor hij of zij wordt aangetrokken.

Het kind kan hier aan het spelen zijn zonder dit te hebben verteld aan je.

Een kind kan in slaap zijn gevallen of kan zich vanuit angst verschuilen, waardoor hij of zij niet direct reageert.

Zijn er plekken waar jullie over hebben afgesproken waar het kind niet naar toe mag gaan? Kijk dan of het kind hier toch naartoe is gegaan. Vraag aan vriendjes of vriendinnetjes of zij iets afweten van verboden of geheime plekken. Soms weet jezelf niks af van deze plekken.

(Sociale) omgeving

Vaak worden kinderen bij vrienden of spelend met vrienden op straat teruggevonden.

Het kan zijn dat het kind met iemand aan het spelen is die je niet of minder goed kent. Of dat het kind een ander kind is tegengekomen en met hem of haar is meegegaan zonder dit te melden.

Dit kan bijvoorbeeld een lijst zijn van de schoolklas of van een sportteam.

  • Ga na of locatievoorzienningen inzicht kunnen bieden in de locatie van het kind.
  • Kijk op deze social media naar aanwijzingen. Is er bijvoorbeeld een afspraak gemaakt met een (online) vriend? Of heeft het kind wellicht zelf iets geplaatst?

Goed om te weten

Hiermee voorkom je dat het kind uit zichzelf thuis is gekomen maar dat jezelf nog ergens anders aan het zoeken bent. 

Ze zijn hier dan bijvoorbeeld aan het spelen met andere kinderen.

Het kind kan dan ergens in de nabije omgeving ronddwalen.

Het kind kan dan naar een andere bekende plaats onderweg zijn.

Het kind kan dan op zoek zijn naar rust. Zoek daarom op plekken waar het kind deze rust kan vinden. Dit kan ook in het eigen huis zijn.

Kinderen met ADHD zijn vaak impulsiever en herkennen minder snel gevaarlijke situaties. Bepaal daarom op basis van de interesses van het kind de meest risicovolle plekken. Houdt het kind bijvoorbeeld van auto’s? Kijk dan bij een autoweg.

Lees naast deze specifieke adviezen ook de adviezen in het stappenplan. Daarnaast zijn er ook een aantal maatregelen die je van te voren kan nemen om de kans op een vermissing te verkleinen.

Scroll naar boven